Начало | Здраве

Питейна вода

Количеството и качеството са две много важни характеристики на водата, която пием.

Водата играе главна роля за регулацията на температурата на нашето тяло, посредством кръвта водата снабдява клетките с хранителни вещества и кислород. Чрез водата също така се изхвърлят от организма отпадните вещества от храносмилателния тракт и от организма като цяло.

Тялото губи вода през кожата чрез изпотяване, от бъбреците чрез урината през белите дробове с издишвания въздух, през червата.

За един ден тялото ни може да загуби до 1 литър вода чрез изпотяване. При интензивни тренировки или при високи външни температури тялото ни може да загуби повече от един литър вода на час.

Не трябва да подценяваме и отделянето на течности от организма чрез потене, по време на болест.

В случай на отделяне на големи количества вода от организма или недостатъчно приемане на течности се получава обезводняване или т.нар.дехидратация. Тя се дължи на различни причини, като интензивна физическа дейност, стомашно-чревни разтройства, в резултат от натравяне, висока температура, приемане на диуретици и др. Може да бъде лека, умерена или тежка. Продължителната дехидратация, може да доведе дори до смърт. Ранните признаци на обезводняването са: главоболие, умора, загуба на апетит, сухота в устата, ускорен пулс.

 

Необходимото количество вода в организма не може да бъде набавяно, чрез пиене на кафе,чай, газирани и алкохолни напитки. Кофеинът и алкохолът даже имат леко диуретично действие, което ускорява отделянето на водата от тялото.

Днес все по-популярна става водата с добавени различни вкусове. Причината е проста, ако самата вода няма добър вкус, то той трябва да бъде подобрен с цел да се увеличат продажбите ѝ. Добавяните вещества към водата могат да бъдат вредни за организма.