Начало | Flaska | Здраве

Питейна вода

Много може да се говори за количество и качеството на водата, която пием и голямото  значение на това, за нашият организъм. Много важно е редовното пиене на вода.

Водата играе главна роля за регулацията на температурата на нашето тяло, посредством кръвта водата снабдява клетките с хранителни вещества и кислород. Чрез водата също така се изхвърлят от организма отпадните вещества от храносмилателния тракт и от организма като цяло. Водата също така предпазва органите и съединителната тъкан.

Тялото губи вода през кожата чрез изпотяване, от бъбреците чрез урината през белите дробове с издишвания въздух, през червата.

За един ден тялото ни може да загуби до 1 литър вода чрез изпотяване. При интензивни тренировки или при високи външни температури тялото ни може да загуби повече от един литър вода на час.

Не трябва да подценяваме и отделянето на течности от организма чрез потене, по време на болест.

В случай на отделяне на големи количества вода от организма или недостатъчно приемане на течности се получава обезводняване или т.нар.дехидратация. Тя се дължи на различни причини, като интензивна физическа дейност, стомашно-чревни разтройства, в резултат от натравяне, висока температура, приемане на диуретици и др. Може да бъде лека, умерена или тежка. Продължителната дехидратация, може да доведе дори до смърт. Ранните признаци на обезводняването са: главоболие, умора, загуба на апетит, сухота в устата, ускорен пулс.

 

Необходимото количество вода в организма не може да бъде набавяно, чрез пиене на кафе,чай, газирани и алкохолни напитки. Кофеинът и алкохолът даже имат леко диуретично действие, което ускорява отделянето на водата от тялото.

Днес все по-популярна става водата с добавени различни вкусове. Причината е проста, ако самата вода няма добър вкус, то той трябва да бъде подобрен с цел да се увеличат продажбите ѝ. Добавяните вещества към водата могат да бъдат вредни за организма. 

 

Спечелилият Нобелова награда по медицина  Aleksij Carrel показва в своите изследвания, че клетката е безсмъртна. Само водата, която я заобикаля е изложена на дегенеративни процеси. Поради този факт, качеството на водата е от изключително важно значение за дълголетието. Ето защо, добре структурираната вода е буквално елексир на дълголетието, установява Aleksij Carrel.

В днешно време използването на пластмасови бутилки е много популярно, но в повечето от случаите нанася вреда от една страна върху опазването на околната среда, но и върху нашето здраве.

В състава на водата бутилирана в пластмасови бутилки се установяват редица вредни вещества. Едно от тях е антимонът, който участва като катализатор в самото производство на пластмасовите бутилки. С времето той постепенно се “отмива” от пластмасата и попада във водата. Дори много малки количества от него могат да причинят гадене и депресия. Количеството антимон във водата, която се съхранява в стъклени бутилки, е 30 пъти по-малко в сравнение с пластмасовите. 

Едно проучване показа, че веществата, които могат да се намерят в пластмасата на бутилките, можем да намерим също и във водата. Колкото по-дълго време водата престоява в бутилките, толкова по-голяма става концентрацията на тези вредни вещества във водата. Количеството на тези вещества във водата може да се удвои само за период от три месеца! Друго вредно вещество това е бисфенола. Той причинява сърдечно-съдови заболявания, диабет и проблеми с черния дроб. Наличието на вредни вещества във водата е логично следствие от факта, че водата е един от най-добрите разтворители.Поради това и тя разтваря опаковките, в които се съхранява. Стъклото е най-добрият вариант за разрешаване на този проблем.
Стъклената бутилка Ви гарантира, че във всеки един момент разполагате с една добра и здравословна вода.